En blogg från Högskolan i Borås

måndag 16 mars 2009

Alumn - Vad är det?


Jag har varit på min första Alumn träff i helgen och det var en lyckad tillställning. Efter mingel och glada återseenden av gamla kurskamrater där frågorna duggade tät. Vad arbetar du med nu? vad har du haft med dig från utbildningen in i ditt arbete idag? Har du läst vidare? Var bor du nu? osv. Efter nätverkande var det dags för en föreläsning i kulturvetenskapens tecken...

Men vad är egentligen en Alumn? Enligt Nationalencyklopedin betyder order Alumn - elev eller lärjunge. I Wikipedia beskrive en alumn (av latinets alumnus, elev; plural mask. alumni, plural fem. alumnae, försvenskad plural alumner) är en tidigare student från en viss högskola, med eller utan examen. I vissa länder finns ett väl utbrett system av alumnföreningar vid alla akademiska lärosäten. I till exempel USA blir alla studenter automatiskt upptagna i alumnföreningar när de tar examen, och föreningarna har ett nära samarbete med respektive universitet. Framgångsrika alumner hjälper ibland sina gamla universitet med pengar och kontakter. Under 1990-talet har det blivit allt vanligare att inrätta alumnföreningar vid svenska högskolor, inte minst för att öka kontakterna mellan högskola och näringsliv.

Såklart har Högskolan i Borås också en Alumn verksamhet och via alumnnätverket kan du behålla kontakten med Högskolan i Borås och utvecklas inom din profession. Du kan gå in på www.hb.se/Alumn och registrera dig samt se vad för aktivieter som är på gång. Du kan även göra testet - Hur mycket Alumn är du?

Just nu!
Premiär för första alumnföreläsningen den 6 april kl. 17:00-18:00 i C203.

Dressed for Success!

Vilken klädkod är den rätta på jobbintervjun? För du vet väl att dina kläder säger allt om dig. Textilhögskolans forskare Marcus Bergman berättar underhållande i årets första föreläsning om stil och klass.

Välkommen!