En blogg från Högskolan i Borås

måndag 30 mars 2009

Vad menar arbetsgivarna när de söker prestigelös personal?


Har ofta i mitt arbete som karriärvägledare stött på ordet "Prestigelös" och att det är en egenskap som efterfrågas idag av arbetsgivare. Men vilken betydelse har det egentligen? Slår man upp i Svenska akademins ordlista finns ordet med som ett adjektiv fast utan förklaring. Ordet Prestige däremot har betydelser kopplade till anseende, inflytande och makt. Lös kan tolkas som någonting man inte har ex. arbetslös - arbete.
Skulle då Prestigelös betyda att man som arbetstagare inte har något anseende, inget inflytande eller makt? Eller handlar det om att inte ha behov och drivkrafter kopplade till anseende, inflytande och makt. Själv tolkar jag en person som är prestigelös som en person som inte har behov av att framhäva sig själv utan en person som lika väl kan lyfta fram andra - lagspelare. Genast börjar jag då tänka på LAGOM. Att vara Lagom och inte sticka ut i mellanmjölkslandet som Jonas Gardell skriver. Har vi kommit till den punkten att vi är rädda och trötta på starka och drivna personligheter som sticker ut och armbågar sig fram. Är Prestigelös motsatsen till den drivne tävlingsinriktade personen - finns det ett motsatsförhållande mellan prestigelös och tävlinginriktad? Kan man vara båda delar?

Detta resonemang har jag hämtat från en av mina senaste karriärgrupper där ordet kom på tal och det blev en diskussion kring om det var positivt eller negativt att vara prestigelös. Mycke text och tankar kring ett litet ord men jag tar gärna emot kommentarer på detta - hur tänker ni? Vad är det egentligen att vara prestigelös?

Tack för mig!

Susanne Håkansson

30 kommentarer:

 1. Jag har också funderat över detta med att vara prestigelös. I positiva ordalag kunde man tolka det så att man vill skapa en platt organisation. Inga översittarfasoner helt enkelt. Inga vassa armbågar ska behövas.

  Men i negativa termer befinner sig de prestigelösa på botten av hierarkin och stöttar de prestigefyllda medarbetarna snällt och undergivet.

  Jag väljer att tro på de positiva tankegångarna kring prestigslösheten. Tyvärr så är det mer sällan man kräver prestigslöshet i platsannonser där man söker en chef. Denna egenskap ska oftast ekonomer och assistenter ha. Kan det vara positivt tro?

  SvaraRadera
 2. Jag har precis gjort en sökning på ordet via Wikipedia, google.se. susning.se och Ne.se och får inget svar annat än att jobb24 lägger upp ordet i en lista av 2008/2009 års mest populära ord och egenskaper i rekryteringsannonser. De träffar jag får är också just bland jobbannonstexter.

  Betvivlar faktiskt att alla rekryterare som använder ordet vet vad det betyder. Och finns det ingen vettig översättning för av ordet i Svenska Akademins ordlista eller NE.SE konfunderar det mer än det förtydligar för den stackars arbetssökande personen.

  I en annons jag har framför mig just nu söker man en person med order ansvarig i rubriken. En form av arbetsledare som ska vara självständig, drivande, komma med nya idéer och ha arbetsledaransvar, men ska också vara prestigelös och hjälpa till när det finns behov. Ska man då tyda detta som att man ska vara arbetsledare men ändå inte?? Agera allt i allo etc. Skriv det då. Ordet prestigelös känns överflödigt, onödigt, otydligt och definitivt inte prestigelöst!

  SvaraRadera
 3. Nästan ett år sedan som detta inlägget gjordes men jag måste lämna några ord. Prestiglös som jag tolkar det som menas i annonsen som kommentatorn före mig skrev om, är väl att man ska vara allt det där "braiga" men samtidigt inte ha några ambitioner att vilja klättra på nån annan... alltså låta andra växa under ett ansvar som man själv då som ledare har.Kanske som en slags förälder? Men det finns ett problem, det är ju att tyvärr så tappar man i respekt och inflytande om man inte är en streber. Vi är inte vana vid sådana otroligt mogna människor som låter andra träda fram, tror jag. Tyvärr. Själv blir jag så glad när jag träffar på prestigelösa/ödmjuka människor :)

  SvaraRadera
 4. Prestigelös innebär snarare att du är beredd att gripa in var det behövs och göra vad som behövs i jobbet utan att känna att det ligger utanför din jobbbeskrivning eller att det på något sätt ligger "under" dig. Motsatsen till prestigelös är att du är väldigt noga med din titel och vad just det jobbet innebär och att du inte jobbar utanför dessa ramar.

  SvaraRadera
 5. The problem is also that Swedes often insist on a translation of prestigelös as "prestigeless," which is incorrect and could have a very negative effect on an English speaker reading your CV. Prestigeless has a very negative connotation in English.

  SvaraRadera
 6. As in Swedish! Bara det att ordet används är befängt. Finns andra ord som fungerar utmärkt, men av någon anledning har detta valts. Typiskt svenskt - du kanske ska.. men, kanske inte, eller.. jo förresten, så länge du vet din plats..

  SvaraRadera
 7. Det enda som är typiskt svenskt är att alltid tycka att allt som är typiskt svenskt är negativt.. Otroligt tröttsamt.

  SvaraRadera
 8. "Som person är du noggrann, prestigelös, serviceminded samt kommunikativ."

  Tolkar det som att man inte ska ha några krav, vara tillgänlig what so ever, alla på företaget får befalla mig vad jag ska utföra. Du ska hinna med mycket på halvtid och gärna mer därtill, men du får bara betalt för halvtid!
  Som någon skrev här: " befinner sig de prestigelösa på botten av hierarkin och stöttar de prestigefyllda medarbetarna snällt och undergivet" Eller har jag fel?
  http://www.manpower.se/MPNet3/Content.asp?NodeRef=JOB_SHOW_CAND&Ref=SWEDEN_NORDIC&JobID=807573

  SvaraRadera
 9. Tänker lite som du, man man undrar ibland. Ett ord som kan tolkas på många sätt.

  SvaraRadera
 10. Prestigelös är ett kodord i sverige för träl... om inte min chef tycker om att jag visar framfötterna och gör ett så bra jobb som möjligt kan han dra åt h*lvete. I värsta fall får jag ta och emigrera till ett land där man inte använder sig av en rättighetsförklaring (bill of rights) som skapades 1971 pga av klagomål från FN...

  SvaraRadera
 11. Så typiskt svenskt detta. Eliten glider förbi medans folk står tafatt o tittar ned i marken. Folk måste lära sig stå upp för sig själva i det här landet, det är inte så farligt som många verkar tro. Även om det mesta verkar mysigt, famlijärt och bohemiskt i sverige så har vi fortfarande en väldigt skev syn på människovärde i det här landet.

  SvaraRadera
 12. Jag tycker med att detta konversation säger väldigt mycket om hur folk nyförtiden har tappat sin värdighet. Man diskuterar om arbetsgivarens ordval i en jobbannons, men faktumet att man numera behöver "omskulptera" sina egenskaper enligt arbetsgivarens krav och behag, ifrågasättas inte överhuvudtaget! Handlar det inte längre om att utföra betalt arbete åt ett företag? Man bör självklart följa företagets regler och skall prestera enligt sin arbetsroll, men arbestgivaren har absolut inte rätt till att ställa krav på medarbetarnas egenskaper, eller hur? Det enda som ett företag får kräva är lämplig utbildning och erfarenhet i liknande arbetsroll. Allt babbel om egenskaper tjänar bara till att underkuva arbetaren, som dessvärre sällan är en superman. Man är ju tvungen att ljuga om sig själv för att kunna uppfylla de ofta obegripliga och omöjliga krav. Det är klart att man därefter aldrig kan känna sig förtjänt av lönen, än mindre vågar sätta sig emot företagets skamlösa härskarmetoder. Men det är just detta som företag vill uppnå: massor med billigt uppköpta, lydiga och problemfria Duracell-kaniner. Vill ni förresten veta vad egentligen betyder prestigelös, ersätt det med ordet anspråkslös och tänk efter vad man kan förvandlas till om man slutar att ställa krav på något och accepterar allt utan att säga ifrån...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad ska en arbetsgivare med en anställd som är olydig och problemfylld?
   En anställd ska utföra arbetsuppgiften som tilldelas denne och se till att verksamheten flyter så bra som möjligt.
   Arbetsplatsen är ingen lekplats där alla drömmar och bekvämligheter ska infrias, det är en plats där man gör som man blir tillsagd.

   Radera
  2. 14:59 - tack å lov att de finns vettiga personer kvar i detta landet!

   12:06 - en idiot chef, fel man på fel plats, detta är ett bra exempel på detta.

   min åsikt:
   man ska ha kul på jobbet, annars säger folk upp sig/miss-sköter sig m.m.
   kul har man när man kan vara sig själv utan att nån paragrafryttare gnäller om små skitsaker!

   Emil

   Radera
  3. "Man bör självklart följa företagets regler och skall prestera enligt sin arbetsroll, men arbetsgivaren har absolut inte rätt till att ställa krav på medarbetarnas egenskaper, eller hur? "

   Det är väl just pga dina egenskaper du blev anställd.
   Vettetusan om jag skulle vilja ha en kollega med din inställning.
   Prestigelös är motsatsen till allt det du har skrivit.

   Radera
 13. Det låter som man är en slav, lyd och håll käft, spelar ingen roll att du inte får betalt för att göra jobbet.

  Så låter det som, om det verkligen betyder det, då bör ingen söka ett sådant jobb, för det är inte ett seriöst arbete.


  Att blanda in detta är fel:

  Anonym31 januari 2013 12:06

  Men vad ska en arbetsgivare med en anställd som är olydig och problemfylld?
  En anställd ska utföra arbetsuppgiften som tilldelas denne och se till att verksamheten flyter så bra som möjligt.
  Arbetsplatsen är ingen lekplats där alla drömmar och bekvämligheter ska infrias, det är en plats där man gör som man blir tillsagd.


  Den tolkningen har inget med saken att göra, för att vara olydig är inte att vägra jobba gratis, eller att vägra göra sådant man inte kommit överens om i förväg.

  Det Anonym skriver om att det inte är en lekplats, det stämmer illa, en sådan arbetsgivare som tolkar det som Anonym gör, han ser det som sin lekplats.

  Prestigelös = träl/slav i den tolkningen...

  Att inte leka på arbetstid, det är något alla normala människor redan vet, annars har de inte där att göra, men att behöva göra sådant som man inte har kommit överens om, eller till och med jobba gratis har inget med lek att göra!

  SvaraRadera
 14. Skall inte ha med saken att göra skulle det stå på slutet

  SvaraRadera
 15. Enligt den senaste forskningen inom ledarskap så ska en effektiv ledare ha måttlig prestige. (Yukl G., 2012) Så allt vad alla säger att en person ska vara prestigelös kommer den alltså inte uppnå samma effektivitet generellt sett om man ska tro på forskningen.

  SvaraRadera
 16. Störigaste ordet!

  SvaraRadera
 17. Jag har sett detta ord i vissa jobbannonser och uppfattar det som någon skrev tidigare, du ska vara beredd på att utföra uppgifter som inte ingår i din titel.

  Exempel: Prestigelös städare sökes. Ditt jobb är att städa men om det skiter sig någonstans ska du vara beredd på att du kan få ta emot besökare, sortera på lagret m.m.
  Prestigelös dataregistrerare sökes. Du är anställd för att registrera data men om det är lite jobb en dag ska du kunna kopiera upp material som ska användas senare.

  Kan ses som initiativtagande fast istället för att hoppa in där du själv ser att de behövs kan du behöva hoppa in där någon annan säger att du behövs.

  SvaraRadera
 18. Jag tolkar det helt enkelt: Prestigelös = ingen självrespekt.
  Men jag är från Polen.

  SvaraRadera
 19. Vet inte om det är rätt eller ej men jag har kopplat detta till ära, att inte känna prestige eller ta åt sig ära för vad man faktiskt åstadkommit utan istället låta någon annan (läs chefen) ta åt sig äran inför andra för det man som underhuggare har gjort.

  Helt enkelt, du ska inte tro att du är något eller gå runt med "jag är bäst"-attityd, även om du är navet i hjulet som får det att gå runt, utan det är din chefs jobb att göra.

  Personligen avskyr jag när någon annan tar åt sig äran för vad jag har gjort (som den inte ens skulle klara av!).
  Men i realiteten så sätter man sig inte upp mot chefen utan sitter tyst och lyder.

  SvaraRadera
 20. Facit:

  Prestigelös betyder att man kan erkänna att man har fel. Att inte för död och pina hålla sig kvar i något, hävda att man visst har rätt, kanske även efter att man i värsta fall är överbevisad.

  Att kunna släppa sina egna förslag till förmån för ett bättre förslag som kommer från någon annan. (Är man INTE prestigelös håller man alltså fast vid sina egna idéer, som är bäst just för att dom kom från en själv).

  Det är av stor vikt för många arbetsgivare inom kreativa yrken att ha anställda har förmågan att gemensamt finna den bästa lösningen. Det är väldigt dyrt med folk som envisas med att få igenom sina ena idéer…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här tycker jag låter som den bästa tolkningen av den egenskap som en arbetsgivare söker.

   Radera
  2. Men då skulle jag säga att ordet kompromiss/a(lös) passar bättre in i din tolkning

   Radera
 21. Kul att se att ett blogginlägg kan fortsätta att leva och skapa interaktion så länge.
  Kanske beror på att det är intressant.

  Jag håller nog med om att tolkningen av ordet prestigelös innebär en person som inte behöver hävda sig mot andra och som kan erkänna sina brister.
  Men eftersom det blir ett intressant samtal så är det nog på sin plats att förtydliga begrepp genom exemplifiering när man skriver t.ex. en ansökan.

  SvaraRadera
 22. Det är bättre att skriva komplexa meningar som dom är istället för att komprimera dom till enskilda ord. Istället för att skriva "prestigelös" så bör man skriva "vi söker en person som är medveten om vad han/hon kan bidra med men som också är beredd att lyssna på och samarbeta med andra för företagets bästa".

  SvaraRadera
 23. Prestige: Heder och social status. I en grupp behöver alla ha någon typ av prestige, om man inte har prestige är man en "ingen". Prestigelös är då enligt föregående, att man inte tar hedervärd plats i en grupp. Med andra ord, syns inte, hörs inte, ser inte... MEN man måste ändå se sammanhanget och utvärdera utifrån tjänst man söker.

  SvaraRadera
 24. Palle Lilja: Du slog huvudet på spiken! "En person som inte behöver hävda sig mot andra och som kan erkänna sina brister."
  Jag ser Prestigelös som enbart positivt.
  Johan

  SvaraRadera
 25. Tack, nu känner jag mig människovärdig igen, jag ser mig själv som prestigelös och trivs med det.

  SvaraRadera