En blogg från Högskolan i Borås

fredag 21 augusti 2009

Ser vi ljuset i tunneln?Ser vi en uppgång i konjunkturen? När ser vi en vändning på arbetsmarknaden? Får jag jobb efter mina studier? Några av frågorna jag får, finns det ett enkelt svar?
Följer man tidningar och debatter kring det som hänt på arbetsmarknaden under sensommaren så går det att skönja ett liten ljus i tunneln. MEN, någon ökning av antalet inkomna arbetstillfällen till arbetsförmedlingen har inte ökat något nämnvärt. Inkomna stororder till företag runt om i Sverige tycks ändå öka och vi läser inte lika mycket om varsel vilket känns positivt. I måndags i GB gick det att läsa att framtidens industriarbetare är ingenjör. Uttrycket ”jobba Volvo” kommer att ändra innebörd då Volvo under lågkonjunkturen tömts på arbetare och kommer att fyllas med ingenjörer när vändningen kommer. Tillverkningsindustrin kommer att överleva genom att sälja och leverera specialistlösningar. För att lyckas krävs det något mer än bara kunskap. Det krävs ingenjörer som är innovativa, kreativa som kan använda sin fantasi och tänka själv och kanske främst tänka nytt. Ingenjörsyrket är och kommer att vara ett starkt yrke även om 50 år spår Eskil Wadensjö professor i arbetsmarknadspolitik.
I dag skriver även Svenska Näringsliv att miljöteknik kan bli en stor exportindustri för Sverige i framtiden. Sverige har framgångsrikt lyckats bygga upp ett rykte som expert på miljöteknik. Företag ligger i framkant när det gäller den tekniska utvecklingen.
Den äldre befolkningen blir, just, äldre och kräver högre kvalité i vården. Lärarna står inför varsel idag i lågkonjunkturen samtidigt som lärarkåren blir äldre och bristen på utbildad personal på sikt kommer att öka etc. etc,etc. Listan kan göras lång och slutstsen jag kan dra är att;
Hösten 2009 blir kanske en tid att rusta sig för framtiden. Att ta chansen att utbilda sig och ”Pimpa ditt CV” för att stå redo när vändningen kommer.
Det finns ett ljus i tunneln och något vi i alla fall kan vara säkra på är att vändningen kommer, frågan är bara NÄR