En blogg från Högskolan i Borås

tisdag 1 september 2009

Mer jobb än livskvalitet - värt att tänkas på!

Frågan "Att färre jobbar mer" är det livskvalitet diskuterades på Sveriges radio idag av forskare på Högskolan i Borås Margareta Odhuis. (källa: www.sr.se, mattias Johansson)

"I spåren av den stora arbetslösheten har frågan om höjd livskvalitet genom kortartare arbetstid helt försvunnit. Arbetslivsforskare på Högskolan i Borås menar att frågan drivs inte på samma sätt i den politiska debatten som tidigare.

Frågan om sex timmars arbetsdag som debatterades mycket för ett antal år ser inte ut att bli en valfråga inför nästa val.

Statsministern Fredrik Reinfeldt driver den så kallade arbetslinjen - det ska löna sig att arbeta. När statsministern höll tal på partiets kongress häromdagen så betonade han också vikten av arbete.

Men, samtidigt som arbetslösheten och arbete är en av de absolut viktigaste politiska frågorna så saknas åsikter kring livskvalitet. Det menar Margareta Odhuis som är arbetslivsforskare på Högskolan i Borås.

– Vi ska kunna köpa in privata tjänster som hushållsnära tjänster så att vi kan jobba mera. Och vi kan ställa frågan vad lever vi för, alltså vad är det för samhälle vi vill ha. Den frågan har inte kommit upp i debatten idag, den saknas."

Jag "snor" helt enkelt Margaretas fråga och hoppas att hon inte ser några problem i det. En relevant fråga, tycker även jag, som abslout bör diskuteras. Skulle vara intressant att höra Era synpunkter i frågan, hur ser ni på det? hur vill ni att det skall se ut i framtiden? Väntar på Era inlägg.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar