En blogg från Högskolan i Borås

fredag 11 december 2009

Bästa nätverkstipsen från Shortcuts medlemmar


Nätverk är ett ord som finns på var mans läpp! Det anses vara avgörande för att lyckas i sin karriär. 70% av alla jobb fås via nätverk och kontakter, en siffrar du kan hitta i olika medier och undersökningar. Shortcut är en tidning och ett nätverk som verkar för att öka människors chanser att lyckas etablera sig på arbetsmarknaden och utveckla en framgångsrik karriär. De publicerade i sitt senastenummer en lista på; Hur man utvecklar sitt bästa nätverk. Undersökningen är gjord via webben bland de egna medlemmarna och här är sju av deras råd.1. Tacka ja till förfrågningar av alla de slag. Det leder alltid till något nytt och spännande.
2. Sammanför dina kontakter med varandra. Genom att bjuda på ditt egna kontaktnät kommer du att få ett ännu större nätverk.
3. Gör ett bra jobb där du är. Det sprider sig mer än vad du tror. Ett gott rykte är mycket viktigt och gör du ett bra jobb tar andra kontakt med dig.
4. Föreslå frukost! Många säger sig vara upptagna jämt, men frukost hinner de ofta med.
5. Håll kontakten! Våga ringa en tidigare kollega om den besitter kunskap du behöver. Hör av dig till dina kontakter med jämna mellanrum, ganska förutsättningslöst - det lyser väldigt lätt igenom om man bara hör av sig när man vill ha någonting.
6. Nätverka medvetet! Lyssna på vad en person gör och funderar sedan över om och vad den personen kan bidra med när det gäller just dina behov.
7. Lägg krutet på ett par bra kontakter och dumpa de som bara drar nytta av dig.

Lycka till och hör av Er till Karriärservice om du önskar diskutera och brainstorma kring hur du själva kan bygga ditt nätverk!