En blogg från Högskolan i Borås

fredag 26 november 2010

Bemannigsföretagen vill ta över Arbetsförmedlingen


Igår skrev Svenskt näringsliv i en artikel att Bemanningsföretagen skulle kunna tänka sig att ta över Arbetsförmedlingens tjänster eller iallafall vara ett val för den arbetslöse. Detta är en intressant tanke då det finns en tydligare koppling mellan att hitta kandidater till uppdrag som köps in av företagen och på så sätt kan bemanningsföretagen blir en spelare i den arbetslöses nätverk. Det finns många idag som själva har svårt att sälja in sig direkt till ett företag. Där kan en rekryteringskonsult vara en person som kan hjälpa den arbetslöse att hitta ett jobb och sedan vara med vid införsäljningen.
Men risken är också att flexibilitet och den sociala förmågan blir viktigare och detta skulle kunna slå ut de personer som har svårigheter inom just dessa områdena. Att långsiktighet och möjlighet att lära nytt och lära känna nya personer, i sin egen takt, kan bli hinder för dessa personer och på så sätt skapa svårigheter för dessa att få en anställning.
En annan sak som Svenskt Näringsliv pekar på är att utbildningen och lärosätena måste utbilda för det som arbetsgivarna behöver här och nu. Att studenterna måste veta vad utbildningen leder till för jobb. Visst måste vi utbilda och möta arbetsmarkandens behov men vi som lärosäte måste också vara de som utbildar för framtida behov, kanske behov som företagen inte har idag utan kanske om 10 år. De studenter som lämnar högskolan måste vara anställningsbara här och nu men de måste också vara omställningsbara för ett yrkesliv som kanske kommer att vara i 40-45 år. Det viktigaste som jag tycker är att vi försöker få våra studenter att förstå att det handlar inte om vad man blir utan det handlar om det man vill bli. Vad vill jag använda min utbildning till och vad finns det för uppdrag där ute i "verkligheten" som jag skulle kunna genomföra och lösa och på det sättet vara en tillgång för företag eller organisationer. Jag tror att det finns ett jobb för alla det gäller bara att hitta de egna prioriteringarna och den egna önskan kring vad man vill vara i framtiden.

Vill du läsa inlägget; Bemanningsföretag vill ta över arbetsförmedlingen