En blogg från Högskolan i Borås

måndag 28 mars 2011

Tips från Nätverksnörden – Lena Frilund


I fredags lärde Lena Frilund mig hur du man nätverkar på ett framgångsrikt sätt. Lena är regissör och artist och jobbar med kör, teater och allt annat som handlar om kommunikation. Lena menar att en vanlig ”svenne” har ca 500-1000 personer i sitt nätverk och att det aldrig är mer an 6 handslag till den amerikanske presidenten. Hon skiljer även på ”Networking” som handlar om att du delar med dig och hjälper andra och på så sätt får du tillbaka det du själv önskar. ”Netsleeping” där man ”bara” pratar alldagliga ting som inte ger mycket till utveckling av nya kontakter.

Vad kännetecknar då en bra nätverkare.
Vänskap – allt nätverkande handlar om vänskap som bygger på tillit. Visa att du bryr dig om dina kontakter och att du ställer upp för dina vänner.
Generositet - Dela med dig för då får du tillbaka. Bjud på dig själv och bygg broar mellan människor. Kanske har du någon som bör introduceras för någon annan du känner. - skapa treparts möten.
Personlighet – ha en vision kring hur du vill bli uppfattad. Vad du vill utstråla och vad människor känna när de möter dig.

Hur skall man då tänka i en mingel situation – allt från ett barnkalas till ett företagsmingel. Skillnaden är egentligen inte så stor för du vet aldrig vilka föräldrarna är på ett barnkalas.
Vad är det första man gör – så klart tackar man JA till inbjudan för det kan vara en billig investering inför framtiden.
Bjud med en vän om det är möjligt och ta reda på vilka som kommer. Vilka vill du prata med och vad skulle syftet med minglet. Ta reda på saker om evenemanget och helt enkelt förbered dig. Tänk på att visa intresse för de du möter och bli inte en mingelmanglare .