En blogg från Högskolan i Borås

fredag 31 maj 2013

"Harvard Eli" - "Personligt Varumärke" i verkligheten


Idag avtackade vi Eli Bytoft-Nyaas som efter 33 år som bibliotekarie på Högskolan i Borås tar steget mot nya äventyr som pensionär. Eli har under sin tid inom biblioteksvärlden varit en aktiv spelare i den utveckling som skett inom professionen. Hon har bl.a. arbetat i Norge, Tanzania, Moldavien och sist men inte minst på Högkolan i Borås. Martin Borg en kollega till Eli menade i sitt tal att:

"- Hon är den yngsta 67-åringen jag stött på. En bibliotekarie, en referensspecialist, en legend säger vissa. Fru, mor, dotter - en äventyrare och förebild. ...Du har alltid varit pigg på det som är nytt. Snabbt anammat det och du tog till dig Summon och deltog aktivt i utvecklingen och förstod att detta är framtiden. På samma sätt grep du tag i undervisningen och ditt pedagogiska förhållningsätt gav dig för något år sedan det pedagogiska priset - Igen - en förebild..."

Ja, hon har verkligen lämnat ett avtryck och får nu en stor bekräftelse på sitt goda arbete. En av de mest besökta sidorna på högskolanswebb - Harvardguiden - kommer nu bära hennes namn - Harvard Eli.

Jag brukar prata om Personal Branding och att det inte handlar om att vara någon annan än sig själv och detta har Eli, säkert helt omedvetet, anammat. Här kan vi snacka om personligt varumärke, professionellt rykte som under många är har förvaltats och utvecklats. Eli vet vad hon är bra på och det gör att hon sticker ut från mängden. Hon har under alla sina yrkesverksamma år hittat passion och energi i sitt arbete. Några av de som höll tal beskrev hur hon varit ett "brutalt" och ärligt bollplank och hur deras samtal varit viktiga för utvecklingen av biblioteket. Hon har mest troligt haft egna bollplank där hon har kunnat få möjlighet att diskutera "spörsmål" och kanske fått ett och annat råd. Hon är ärlig, vågar ta risker och utmanar sig själv. Hon har alltid en historia på lut och de kommer vi alla på BLR sakna (kanske även ni studenter och andra som möter Eli). Att hamna i stagnationsfällan, som man inom denna teori ser som en stor risk, har nog aldrig varit en risk för Eli. Hon har sett till att alltid få jobba med saker som både hon och andra tror på och som skapat nytta till verksamheten.

Skulle vilja citera Katharina Nordling på BLR som skrev något mycket tänkvärt på facebook:

"-Jag gillar avtackningen som sådan, men inte att Eli försvinner. Varför har man inte avtackningslika ceremonier mitt i karriären istället för när den är slut och man inte har chans att hämta energi ur allt det fina som sägs om en?"

 

Men vi kan kanske välja att se Eli som en inspirationskälla och en förebild för många och kanske inte minst er studenter som kanske så här i slutet av terminen skall ut i något nytt. Tänk då på Eli och hennes framgångssaga. Det går att jobba 33 år på ett ställe bara du ser till att våga utmana dig själv, driva frågor du tror på samtidigt som du har roligt på jobbet. Det handlar om inställning till sitt jobb och livet i stort. Det handlar också om ödmjukhet, trygghet och tillit till sin egna och andra förmåga. Ledorden professionalism, glädje och humor är ord som lätt kan sammanfatta hennes yrkesverksamma år och jag hoppas även era i framtiden.