En blogg från Högskolan i Borås

onsdag 5 juni 2013

Det är mycket nu! främst förTextilhögskolan


Förra veckan var en händelserik vecka för studenterna och personalen på Textilhögskolan. Vi på Karriärservice var såklart där och bevakade stora händelser som kommer sätta sina spår i framtiden.

Själv tog jag, Susanne Håkansson, tillfället att få en guidad visning i det nya "Textile Fashion Center" som just nu håller på att avslutas på Simonsland. Vi fick se den fantastiska förvandlingen som skett i Konstsilkes gamla fabrik. Det som nu börjar ta form är en blandning av hur de behållit den gamla ruffiga industri känsla till att samtidigt skapa en känsla av det nya moderna. ”- Finns en tanke bakom den minimala utsmyckningen då arkitekten vill att det som skapas i detta center skall tala sitt egna språk menade Hanna Lassing från Kanico.”

Textilhögskolan är bara en del av detta kreativa och innovativa hus med många hyresgäster som Textilmuseet, Marketplace Borås, Drivhuset etc. Under vandringen i Textilhögskolans nya lokaler kunde jag inte bli annat än avundsjuk och tänkte att här vill också jag jobba, undra om jag hitta någon liten vrå…

Även om det stora spännande arbetet bara har börjat för THS med att flytta alla inventarier och maskiner så har de verkligen något att se fram emot. Tänk bara att kunna få besöka en toalett helt i guld. För vad det gäller toaletterna så är det där arkitekten gått loss. Ingen är den andra lik och kanske är detta syntomatiskt för allt som sker på Textilhögskolan.

Den stora avslutande modevisningen EXIT gick av stapeln och Anna-Karin Josefsson var där och hämtade inspiration. Här följer hennes historia:

Idag besökte jag Textilhögskolans examensvisning Exit där mode- och textildesignstudenter efter flera år av studier äntligen får visa upp allt de lärt sig. Vid sådana här tillfällen bör mingelgenen hos oss alla gå igång för det finns många chanser till spännande möten och intressanta samtal då studenter, lärare, branschfolk, vänner och bekanta blandar sig under trevliga former. Jag själv fick syn på en gammal kollega, träffa förhoppningsfulla studenter som sökt till hösten och prata med några framträdande personer i textilbranschen. Vad det betyder för mitt nätverk och karriär vet jag inte idag men själva minglandet känns ändå gott att ha gjort.

Några enkla tips att tänka på kan t.ex. vara att ha några frågor planerade att inleda med. Exempel på frågor kan vara ”Vad tyckte du om föredraget? Vilket företag kommer du ifrån?” Det kan också vara smart att tänka på vilket intryck du vill göra och utifrån det välja klädstil. Glöm inte att stänga av mobilen, inget är mer irriterande än att den man samtalar med plötsligt bryter och börjar prata i telefon. Det enklaste sättet att skapa en bra stämning är att visa intresse för den du möter. Alla gillar att prata om sig själva. Glöm inte heller att avsluta i lagom tid. Ett mingel går ut på att prata med flera och består av korta möten. Lämna en person eller grupp lite smidigt genom att säga”Det var roligt att träffas, nu minglar jag vidare. Hoppas vi ses igen”

 Läs mer om Exit 2013